TU/e-studenten komen met ijzersterk idee

Luc Brinkman en Tim Spee

In de toekomst zal er noodgedwongen steeds meer ingezet worden op duurzame energiebronnen als zonne- en windenergie. Maar die hebben hun beperkingen. Daarom zal de roep om nieuwe vormen van goedkope, grootschalige energieopslag gaandeweg luider worden. Daaraan heeft TU/e-studententeam Team Solid nú al gehoor gegeven. Dit team ziet een gouden toekomst in metaalpoeder als energiedrager.


Circulaire energiecentrale

Team Solid beoogt de realisatie van een circulaire energiecentrale die gebruik maakt van ijzerpoeder. Een – nog uit te kristalliseren – concept hiervoor hebben de studenten al. Een van de oprichters, Luc Brinkman, die Technische Natuurkunde studeert, legt uit hoe de centrale werkt: “Je voegt duurzame energie toe aan ijzeroxidepoeder, dat je uit roest of ijzererts haalt. Daardoor verandert het in ijzerpoeder, waarin de energie dan zit opgeslagen. Door dit ijzerpoeder later te verbranden komt die energie weer vrij – en kun je die gebruiken voor wat je maar wilt. Wat overblijft is ijzeroxidepoeder, waarna je het proces kunt herhalen.” Medeteamlid Tim Spee, studerend aan de faculteit Werktuigbouwkunde, zegt: “Belangrijk hierbij is dat er geen broeikasgassen ontstaan en geen materiaal verloren gaat. Daarnaast is de energiedichtheid van ijzerpoeder tot 50 keer groter dan die van bijvoorbeeld lithium-ionbatterijen. Daardoor kun je veel grotere energiehoeveelheden vervoeren. Bovendien kun je ijzerpoeder makkelijk, veilig en goedkoop opslaan.”


Metalot

Samen met andere partijen wil de TU/e het terrein rond zinkfabriek Nyrstar in Budel-Dorplein transformeren tot Metalot, een innovatieve hotspot voor circulair gebruik van energie en metalen. “Ik houd het zeker voor mogelijk”, stelt Luc, “dat als wij eenmaal een prototype van ons systeem hebben, het daar komt te staan.” Tim, vooruitblikkend: “Als wij afgestudeerd zijn, hopen we binnen het research & development center van Metalot, Metalot3C, ons werk verder te kunnen ontwikkelen.”


Website Team Solid

BRON: Licht op Eindhoven, Ton van Rooij