Home Nieuws Van voedselproducenten naar energieleveranciers
Publicatie: 14 december 2023

De rol van ijzerpoeder in duurzame energieopslag

In een recent artikel van Change Inc. wordt Metalot belicht, met specifieke aandacht voor het baanbrekende concept van ijzerpoeder als duurzame energiebron en de mogelijke rol van ijzerpoeder in de energietransitie. Het artikel verkent hoe dit innovatieve concept boeren kan transformeren tot energieleveranciers, een ontwikkeling die zowel het energielandschap als de landbouwsector radicaal kan veranderen.

Ijzerpoeder als duurzame optie in energieopslag

Philip de Goey, oprichter van Metalot en hoogleraar energietechniek aan de Technische Universiteit van Eindhoven, licht de veelzijdige kansen van ijzerpoeder toe als een krachtige energieopslagmethode. De Goey stelt dat het groene energie uit zon en wind net zo goed en lang kan opslaan als waterstof, maar dan nog vijf tot tien keer compacter. Deze compactheid biedt een belangrijk voordeel ten opzichte van waterstof, waardoor het een veiligere en efficiënte optie wordt. 

Raoul Voeten, managing director Metalot, voegt hieraan toe dat ijzerpoeder eenvoudig op te slaan en circulair is. Het ijzerpoeder wordt verbrand, waardoor er warmte vrij komt. Wat overblijft is ijzeroxide, ofwel roest. Deze ijzeroxide wordt met groene waterstof weer omgezet naar ijzerpoeder dat keer op keer verbrand kan worden. Bovendien komt er nauwelijks stikstofoxide vrij tijdens dit proces. “Daardoor is het een schoon alternatief voor gas, olie, kolen en andere fossiele brandstoffen en biedt het hetzelfde comfort”, zo stelt Voeten in de publicatie. Deze eigenschappen maken ijzerpoeder tot een veelbelovende speler in de transitie naar duurzame energiebronnen.

De rol van boeren: van voedselproducenten naar energieleveranciers

Metalot ziet in deze circulaire bron van groene energie een buitenkans voor boeren en mogelijke bijdrage aan een oplossing voor het stikstofprobleem. Hij bespreekt de potentiële nieuwe rol die boeren op zich kunnen nemen in de energietransitie. 

Door gebruik te maken van eigen wind- of zonne-energie kunnen boeren ijzerpoeder produceren, wat dient als een hernieuwbare energiebron. Dit ijzerpoeder kan lokaal worden ingezet voor energieopwekking, wat bijdraagt aan de vermindering van netcongestie. 

Voeten benadrukt de kansen die dit biedt: "Je kunt boeren met veel stikstofemissies uitkopen maar wellicht dat faciliteren naar een nieuw verdienmodel voor het bedrijf effectiever en wenselijker is". Dit concept van 'energieboeren' markeert een aanmerkelijke verschuiving, waarbij landbouwers niet alleen voedsel, maar ook lokaal energie leveren aan de samenleving.

Ruimtevaarttechnologie op aarde: van theorie naar praktijk

Het idee om ijzerpoeder als energiedrager te gebruiken, vindt zijn oorsprong in de ruimtevaarttechnologie. Philip de Goey  kwam op dit concept tijdens zijn samenwerking met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Hij vertelt dat in de ruimtevaart nagedacht werd over mogelijkheden om metalen in te zetten als energiedrager, omdat metalen van nature op alle planeten voorkomen. De veelzijdige toepassingen van metaalpoeders in de ruimtevaart inspireerden De Goey om de toepassingen voor deze energieoplossingen op aarde te onderzoeken. Deze vertaalslag heeft geleid tot diverse initiatieven, waaronder een aantal spin-out bedrijven zoals Iron+ en RIFT die zich richten op de praktische implementatie van de technologie.

Metalots toekomstvisie: op weg naar CO2-neutrale energie

Als stichting vormt Metalot de onafhankelijke schakel in de energietransitie met het oog op een CO2-neutrale toekomst. Samen met ondermeer de TU Eindhoven wordt een aanvraag ingediend bij het Nationaal Groeifonds om de ontwikkeling en implementatie van ijzerpoeder-technologie verder te versnellen. Dit initiatief is gericht op het uitbouwen van deze innovatieve technologie tot een geaccepteerd en efficiënt onderdeel van de energiemix. De impact hiervan kan aanzienlijk zijn, zowel voor de verduurzaming van energievoorzieningen als voor de algehele vermindering van klimaatimpact.

Over Change Inc.

Change Inc. is een vooraanstaand platform dat zich richt op de nieuwste ontwikkelingen in duurzaamheid en innovatie. Met hun diepgaande berichtgeving belichten ze belangrijke duurzame initiatieven en de mensen die deze realiseren, waarmee ze een bijdrage leveren aan het vormgeven van een duurzamere toekomst.

Benieuwd naar het hele artikel? Klik hier voor het hele artikel op Change Inc.

Foto: Ennatuurlijk | RIFT

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.