recycling en opslag

Energietransitie

Energietransitie

Als gevolg van de energietransitie zal elektriciteit de belangrijkste energiedrager worden. Dit zal grote gevolgen hebben voor de effciënte en veilige distributie van electriciteit naar huishoudens en industrie. Er zal een oplossing gevonden moeten worden om het fluctuerend aanbod - door bijvoorbeeld dag/nacht verschillen en door periodes met weining zon/wind - af te stemmen op een eveneens fluctuerende vraag door gebruikspieken.

Energiebuffer

Dit betekent dat er een energiebuffer moeten worden gecreëerd om deze verschillen op te vangen. Dit kan zowel op grote schaal, bijvoorbeeld nabij windparken of zonneparken, als op kleinere schaal bij eindgebruikers. Batterijen kunnen een oplossing zijn voor deze korte- en middenlange termijn opslag. Voor langetermijn seizoensschommelingen zouden waterstof of metaalpoeder als energiedrager potentiele oplossingen kunnen zijn. 

Metalot richt zich binnen dit thema op twee subthema’s:

  • batterijrecycling
  • batterijen voor grootschalige energieopslag

Batterijrecycling

Batterijreclycling heeft als doel kleinschalige batterijen een tweede leven te geven en uiteindelijk na gebruik belangrijke en zeldzame metalen terug te winnen.

Batterijen voor grootschalige energieopslag

Voor opslag en net-egalisatie van energie nabij zonneparken en windparken. Denk hierbij aan zogenaamde flow-batterijen (waarbij opslagmedia in grote tanks worden opgeslagen) of liquid metal batterijen (waarbij vloeibare metalen worden gebruikt als grootschalige opslagmedia).

Ambitie Metalot

De ambitie van Metalot is bij te dragen aan het circulair gebruik van batterijen en metalen en grootschalige energieopslag.

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.