Home Nieuws Terugblik Metalot@Work 20 maart 2024
Publicatie: 10 april 2024

Terugblik Metalot@work; Iron Power op de grootste schaal

Metalot organiseerde op 20 maart 2024 een zeer speciale Metalot@work sessie op het Future Energy Lab in Budel onder de titel "Large Scale Applications of Iron Power".

In deze sessie werd de visie gepresenteerd hoe IronPower kan bijdragen aan de versnelling van de energietransitie op het gebied van beheersbare emissievrije energie en tevens grootschalige import en opslag van energie.

Professor Philip de Goey opende met een warm welkom en introductie van de dag. In eerdere sessies bespraken we onderzoek, start-ups, proefinstallaties en marktontwikkeling. We lieten echte ijzeren vlammen en werkende proefinstallaties zien. We hebben bijvoorbeeld stoom geproduceerd voor de Bavaria brouwerij en stadsverwarmingssystemen. Op dit moment worden er nieuwe, verbeterde en grootschaligere proefinstallaties gebouwd en de TRL-niveaus nemen toe! En IronPower wordt steeds mondialer!

In de media wordt steeds meer gewezen op de noodzaak van grootschalige CO2-vrije, regelbare energieopwekking om de afwezigheid van toenemende windenergie en de enorme knelpunten in het elektriciteitsnet te compenseren. Zelfs over kerncentrales wordt gesproken in de politieke arena. Dus waarom zouden we onze bestaande activa niet omzetten in IronPower?

Aris Blankenspoor lichtte de conceptuele studie toe die we van plan zijn uit te voeren in de Nationaal Groeifonds aanvraag voor een grootschalige retrofit. Voorgesteld wordt wat voor te bereiden om een grootschalige energiecentrale om te bouwen naar IronPower tegen naar verwachting relatief lage CAPEX-kosten. Het voordeel van een uitgevoerde studie is ook de kennis van ervaren exploitanten en feedback voor onderzoek en start-ups. Naar verwachting zal de conceptuele studie worden uitgevoerd op echte activa en in samenwerking met partners zoals Uniper, ArcelorMittal en Engie.

Professor Golombok van Shell presenteerde de resultaten van een reeds uitgevoerde technische haalbaarheidsstudie voor een conversie en ontdekte de technische mogelijkheden en uitdagingen die we moeten overwinnen.

Tijdens de pauze overhandigde de directie van Metalot, Raoul Voeten, een beloning aan Mike Golombok en Aris Blankenspoor als dank voor het jarenlange ambassadeurschap van IronPower.

Het Canadese bedrijf GH Power en de Carlton universiteit toonden een innovatieve technologie om afvalstromen door middel van natte oxidatie om te zetten in hoogwaardige aluminium grondstoffen en warmte. Hiermee creëren ze waarde en een winstgevende business case. Hoe doorzettingsvermogen en creativiteit succes kunnen brengen!

Last but not least presenteerde Reginald Deolet van ArcelorMittal gedachten over de sourcing van IronPower. Er werden verschillende ideeën uitgewerkt om goedkope afvalstromen uit de productie van groen staal te gebruiken. Het is erg belangrijk om de inputzijde van onze gemeenschappelijke technologie veilig te stellen in termen van productie en import.

De Metalot werksessie "Large Scale Applications" was spannend om bij te wonen, getuige de vele vragen en levendige discussies met het publiek.

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.