Philip de Goey, hoogleraar Verbrandingstechnologie bij de sectie Power & Flow binnen de afdeling Werktuigbouwkunde van TU/e en grondlegger van Metalot heeft voor zijn onderzoek naar de verbranding van metal fuels van de European Research Council een ERC Proof of Concept Grant gekregen. Een beurs van de ERC is de meest prestigieuze beurs in Europa voor onderzoekers. Doorgaans vraagt de top 20% van de onderzoekers dit aan en 10 - 20% van hen krijgt zo'n beurs. In 2020 ontving De Goey een ERC Advanced Grant MetalFuel (2,5 miljoen euro) waarop 6 onderzoekers (PhD/PD) werken aan nieuwe wetenschap met betrekking tot de verbranding van metalen.
De Goey is een van de grondleggers van het concept om ijzer te gebruiken als medium voor grootschalige langdurige opslag van duurzame energie. Door ijzerpoeder te verbranden in seizoenen wanneer er niet voldoende zon of win dis, bijvoorbeeld in een opgeknapte kolencentrale of biomassacentrale. kan energie opgewekt worden voor de industrie. Het geproduceerde roestpoeder wordt vervoerd naar een plaats waar veel zon/wind is en weer tot ijzerpoeder gevormd door het te laten reageren met groene waterstof die uit die zonne- of windenergie wordt gewonnen.
Zo ontstaat een cyclische brandstof die steeds opnieuw kan worden gebruikt, geen CO2, weinig uitstoot van stikstofoxiden, veilig, zeer compact en bovendien kostencompetitief. Dit is complementair aan de uitrol van groene waterstof en ondersteunt die uitrol ook, omdat deze energie langer, gemakkelijker, compacter en veiliger kan worden opgeslagen. Dit zal een enorme impact hebben en oplossingen vormen voor de energiecrisis, klimaatcrisis, stikstofcrisis en kan de economie in NL een enorme impuls geven.
Deze subsidie vormt de kern van de wereldwijd toonaangevende onderzoeksgroep op het gebied van ijzerkracht binnen de afdeling, die inmiddels meerdere stafleden (hoogleraren, etc.) met vele promovendi en studenten telt.
Meer weten? Klik hier voor het nieuwsbericht op de website van de TU/e.
De Europese Onderzoeksraad (ERC) heeft de 66 winnaars van zijn Proof of Concept Grant-regeling bekendgemaakt. De subsidies, elk goed voor 150 000 euro, zullen worden gebruikt om het commerciële of maatschappelijke potentieel van de resultaten van hun onderzoeksprojecten te onderzoeken. Deze financiering maakt deel uit van het onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU, Horizon Europe.