Home Nieuws Metalot waterstof fieldlab in aanbouw
Publicatie: 7 maart 2022

Metalot waterstof fieldlab in aanbouw

In het Metalot Future Energy Lab wordt momenteel een testfaciliteit gerealiseerd om veilig en verantwoord te experimenteren met prototypes die gebruikmaken van waterstof: het Metalot H2 Fieldlab.

Belangrijke energiedrager

Waterstofgas is een belangrijke energiedrager en wordt nog belangrijker als bouwsteen voor verdere verduurzaming van de samenleving. Veel onderzoek en ontwikkeling richt zich op technologie om duurzaam waterstof te produceren én om waterstof op een efficiënte en veilige manier op te slaan en te transporteren. Voor de doorontwikkeling van Metal Power technologie (zie kader) en voor ontwikkeling van innovatieve H2 prototypes zijn testfaciliteiten nodig, zodat de eerste pré-industriële systeemtesten uitgevoerd kunnen worden. Daarom realiseert Metalot het H2 fieldlab!

Flexibele en veilige testomgeving

Werken met het zeer brandbare en explosieve H2 gas vraagt goede en veilige voorzieningen, die een mate van flexibiliteit hebben om verschillende (reactor)prototypes, die werken met waterstofgas, te kunnen testen. Ontworpen als een box-in-a-box biedt de binnenruimte voldoende ruimte om pre-industriële prototypes te kunnen testen. Het H2 fieldlab dat gerealiseerd wordt heeft een omvang van  3.3 x 3.3 x 4.0 m (l x b x h). Aangezien dikwijls specialistische meetapparatuur gebruikt wordt, zorgt een actieve luchtverversing dat de H2 concentratie in de omgeving ruim beneden de H2 LEL-limiet blijft, en daarom is er geen ATEX-compatibele apparatuur nodig. En actieve monitoring van H2 concentraties gekoppeld aan het veiligheidssysteem maakt dat veilig en verantwoord gewerkt kan worden binnen de deuren van Metalot.

Realisatie waterstof fieldlab

Fase 1 was het plaatsen van de buitenschil van het Metalot H2fieldlab dat uitgevoerd is door firma CWN Spuitcabines & Cleanrooms, waarbij ook de het ventilatiesysteem geïnstalleerd is. De binnenste ruimte en de gasflessenopslag wordt momenteel gerealiseerd door firma AlphaProTech. Zij zorgen ook voor de ingebruikname van de ruimte en de automatische veiligheidsprocedures. Doel is dat het H2 fieldlab gereed is voor de officiële opening en publieksdag van het Metalot Future Energy lab op 18 en 20 mei 2022.

De ontwikkeling van Metal Power technologie krijgt door het H2 fieldlab een enorme boost, doordat we beide systemen binnen de deuren van het Metalot FEL kunnen huisvesten. We kunnen zo snel en efficiënt de kwaliteit van het poeder testen na verbranding en regeneratie, en dus op één locatie de circulariteit van metaalpoeder voor energieopslag aantonen en optimaliseren.

Relevantie H2 fieldlab voor metal power

 
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.