Home Nieuws Metal fuels: brandstof van de toekomst
Publicatie: 13 augustus 2021

Metal fuels: de brandstof van morgen

Waterstof wordt steeds vaker genoemd als dé manier om duurzame energie op te slaan. Maar het werkt niet altijd en overal. Zo is waterstof niet echt compact, zodat je er veel van nodig hebt. Ook is het element licht ontvlambaar, wat het minder praktisch maakt voor opslag in woonwijken. In de nieuwste TU/e podcast-aflevering van Sound of Science vertelt hoogleraar verbrandingstechnologie Philip de Goey aan presentator Lieven Scheire over de mogelijkheden van het alternatief ijzerpoeder. 

Wereldprimeur

Het verbranden van metaalpoeder is CO2-vrij, veilig, herbruikbaar en heeft een hoge energiedichtheid. En anders dan zon en wind zijn deze metalen er altijd en overal. Dat dit werkt, demonstreerde De Goey vorig jaar bij bierbrouwer Bavaria. Samen met Team Solid, een studententeam van de TU/e, ontwikkelde hij daar een proefopstelling, waarbij ijzer werd gebruikt om energie op te wekken. Daaruit bleek dat metaal als brandstof wel degelijk werkt in hitte- en energie-intensieve industrieën. 

In de aflevering van de wetenschapspodcast Sound of Science praten Philip de Goey en Sjirk Hatenboer, technisch manager van Team Solid, over ijzervlammen, stoomboten die varen op ijzer en het belang van studententeams en samenwerking  met het bedrijfsleven.

TU/e podcast beluisteren

Klik hier om de podcast te beluisteren of ga naar uw favoriete podcastplatform en zoek naar ‘Sound of Science’. 

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.