Home Nieuws IEEE Spectrum prijst Metalot's Iron Power project
Publicatie: 26 oktober 2023

IEEE Spectrum prijst Metalot's Iron Power project

IEEE Spectrum, een award-winning technologie magazine met een focus op engineering en applied sciences, zet Iron Power in de spotlight in een diepgaand artikel over dit project. Metalot, een onafhankelijke non-profit organisatie die samen met partners innovatieve technologie op de markt brengt, werkt in samenwerking met andere organisaties zoals startup IRON+ aan een grote 1-megawatt centrale die ijzerpoeder kan verbranden om geheel groene en herbruikbare energie op te wekken. Hiermee zal de stroom worden opgewekt die Royal Swinkels Family Brewers nodig heeft om bier te brouwen in de Swinkels brouwerij in Lieshout. Dit is een test die meerdere maanden heeft geduurd. Prof Philip de Goey, oprichter en bestuursvoorzitter van Metalot, en Jeff Bergthorson van McGill University in Canada, beiden grondleggers van de technologie, geven de stand van zaken weer.

Professor Jeff Bergthorson legt uit dat ijzerpoeder een ideaal alternatief is voor fossiele brandstoffen, omdat het een van de meest voorkomende metalen ter wereld is en hogere energiedichtheid heeft dan benzine. Wanneer ijzerpoeder verbrand wordt, ontstaat er hitte welke omgezet kan worden in schone energie. Het verbranden zorgt ervoor dat er roest achterblijft, wat met waterstof op een ander moment en een andere plaats weer teruggezet kan worden naar ijzerpoeder. Zo ontstaat er een zelfvoorzienende cyclus waaruit continu duurzame energie opgewekt kan worden. De productie en het vervoer zal uiteindelijk ook goedkoper zijn dan een andere groene energiebron: waterstof.

Ijzerbrandstof kent ook nadelen, zo vertelt professor Bergthorson. Zo is ijzerstof niet even gemakkelijk te ontsteken als koolwaterstofbrandstoffen en is de verbranding trager, waardoor de vlam onstabieler is en sneller uitgaat. En een deel van het ijzerpoeder zal verdampen en ijzeroxide nanodeeltjes vormen die niet makkelijk verzameld kunnen worden. Professor Philip de Goey vertelt dat hier echter een oplossing voor is bedacht. Hierdoor is Metalot erin geslaagd om het verlies door nanodeeltjesuitstoot 10 maal te verminderen. Deze deeltjes worden overigens niet uitgestoten in de atmosfeer, maar gevangen in een HEPA filter. Metalot heeft de boiler ook verbeterd door de efficiëntie van de hitteoverdracht te verhogen.

Professor de Goey voorspelt dat ijzerbrandstof een efficiënt alternatief kan worden voor fossiele brandstoffen en zelfs voor andere hernieuwbare energiebronnen. Duurzame elektriciteit zal ingezet kunnen worden om ijzer te produceren, zo lang als dat nodig is op te slaan, te transporteren en te verbranden voor energie. Professor Bergthorson voegt daaraan toe dat plaatsen met een energieoverschot ijzer kunnen produceren en verkopen, waardoor hernieuwbare energie wereldwijd gedistribueerd kan worden zonder de noodzaak voor transmissielijnen. “Metalen kunnen een groot probleem oplossen in de overgang naar hernieuwbare energie: de langdurige opslag van energie”.

Benieuwd naar het hele artikel? Klik hier voor het hele artikel op IEEE Spectrum.

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.