Home Nieuws ‘IJzerpoeder onmisbare aanvulling op duurzame energiebronnen’
Publicatie: 25 mei 2020

IJzerpoeder onmisbare aanvulling op duurzame energiebronnen

Onlangs sprak Philip de Goey met Innovation Origins over ijzerpoeder als goede en noodzakelijke aanvulling op huidige energiebronnen. Innovation Origins spreekt regelmatig met toonaangevende mensen die hoog op de innovatieladder staan. Deze keer besteedt men dus aandacht aan het verbranden van ijzerpoeder om energie op te wekken. “Zowel voor het opwekken als opslaan van energie kan ijzerpoeder het verschil maken”, aldus Philip de Goey.

Publicatie Innovation Origins

Hoe werkt de verbranding van ijzerpoeder precies?

“IJzerpoeder kunnen we verbranden, net als kolen of gas. Daarbij komt warmte vrij, die bijvoorbeeld gebruikt kan worden in de industrie. Na de verbranding is er roestpoeder over. Dat kunnen we weer omzetten in ijzerpoeder door er waterstof doorheen te pompen. Zo begint het proces weer opnieuw, zonder dat er CO2 bij komt kijken”, legt De Goey uit. Er is volgens de hoogleraar genoeg ijzerpoeder om dit op grote schaal te gebruiken. “Er zit heel veel ijzer in de aardkorst. Bovendien zijn ook andere bedrijfstakken aan het kijken hoe ze ijzeroxide om kunnen zetten in ijzer met behulp van duurzame energie.”

Hoe ver is het onderzoek op dit moment?

“De eerste proefopstellingen zijn gedaan en die zijn veelbelovend. Nu moeten we gaan kijken naar de opschaling. Op dit moment hebben we een installatie van 100 kilowatt, 0.1 megawatt. Dat is qua vermogen ongeveer gelijk aan een paar auto’s. Daarnaast werken we aan een OP Zuid project met een systeem van 1 megawatt. Maar we hebben nog heel wat stappen te gaan. Een systeem dat bruikbaar is in de industrie heeft een vermogen nodig van ongeveer 10 megawatt. Ik verwacht dat we na de 10 megawatt vrij snel op kunnen schalen naar nog grotere systemen die echt in de buurt komen van de kolencentrales. Uiteindelijk willen we met ijzerpoeder de kolen in kolencentrales vervangen.”

“Om dit voor elkaar te krijgen doen we zowel fundamenteel als praktijkgericht onderzoek. We proberen aan de ene kant de verbranding beter te begrijpen en te optimaliseren en aan de andere kant werken we aan praktische oplossingen waar ook bedrijven bij betrokken zijn. Bij de verschillende projecten is ook studententeam SOLID betrokken.” Voor het fundamenteel onderzoek heeft De Goey vorige maand een subsidie van de European Research Counsil (ERC) gehad. “De jury was voornamelijk enthousiast over onze werkwijze. Op basis van informatie over één enkel brandend deeltje en de interactie met andere deeltjes bouwen we modellen voor een grote praktijkvlam.”

Waarom is het belangrijk tot in detail te weten hoe de verbranding verloopt?

“Voordat je metaal verbrand, smelt het eerst. De druppeltjes mogen niet gaan koken, dan krijg je gas waaruit erg kleine (nano-)deeltjes kunnen worden gevormd. Die deeltjes zijn moeilijk te vangen, daardoor kun je ze inademen. Dat is slecht voor de gezondheid. We moeten dus voorkomen dat de druppeltjes metaal gaan koken. Bij ijzerpoeder ligt de temperatuur waarop ze verbranden onder het kookpunt. Dat maakt ijzerpoeder zo geschikt voor deze vorm van verbranding. Bij bijvoorbeeld aluminium, ligt het verbrandingspunt boven het kookpunt, dan heb je dus een veel grotere kans op deze nano-deeltjes. Het is dus heel belangrijk om dit soort zaken uitgebreid te testen en te meten.”

“We werken om dit gebied samen met een McGill University, een Canadese universiteit. Zij onderzoeken het verbrandingsproces al langer dan wij in Nederland doen. Wij richten ons meer op de praktijk. Dat zorgt ervoor dat de samenwerking goed verloopt.”

Klik hier voor het volledige artikel.

Over Innovation Origins

Innovation Origins is een onafhankelijk journalistiek platform dat zich richt op innovatie, de economie van innovatie en de mensen erachter. Innovation Origins vertelt de relevante verhalen uit deze sector en belicht daarmee de personen, producten en bedrijven die de maatschappij van morgen bepalen. Wij zijn Your Sneak Preview of the Future!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.