Home Nieuws Het ontrafelen van de verbranding van metaalpoeder
Publicatie: 3 april 2020

Het ontrafelen van de verbranding van metaalpoeder

Zon en wind zijn niet altijd en overal beschikbaar, dus hoe sla je die energie tijdelijk op? Een groep onderzoekers aan de TU Eindhoven ziet in metaalpoeder een gedroomde kandidaat: CO2-vrij, herbruikbaar en met een hoge energiedichtheid. De eerste resultaten zijn veelbelovend, maar om de technologie op grote schaal in te zetten is het eerst noodzakelijk de verbranding van die metaaldeeltjes in detail te snappen en te beheersen. Met een Advanced Grant van 2,5 miljoen euro van de European Research Council (ERC) gaat hoogleraar verbrandingstechnologie Philip de Goey nu die ‘brandende’ vraag beantwoorden.

Het verbranden van brandstoffen – op efficiënte en schone wijze – staat centraal in het onderzoek van de hoogleraar verbrandingstechnologie. Onderzoekslabs over de hele wereld gebruiken de door zijn groep ontwikkelde methodes om de verbranding van aardgas en andere fossiele brandstoffen tot in detail te begrijpen en controleren. Sinds kort richt hij zich op een nieuw mysterie: metaalpoeders, internationaal bekend als ‘metal fuels’. 

Aan het fundamentele onderzoek aan de verbranding gaan negen promovendi werken, zes gefinancieerd vanuit deze ERC-beurs, twee uit een recent gehonoreerd NWO-TTW project en één met een CSC beurs uit China. Er werken ook enkele promovendi aan het omgekeerde proces, waarbij metaal-oxiden weer worden omgezet tot metalen (in de chemie bekend als ‘reductie’), onder hoogleraar Niels Deen. Na deze stap is de cirkel rond en kun je het metaalpoeder opnieuw verbranden.

Op de site van TU/E is een uitgevreid artikel gepubliceerd waarin Philip uitlegt waar het over gaat, wat er nodig is en hoe er komende tijd gewerkt wordt om de verbranding van metaaldeeltjes te snappen en te beheersen. Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.