Home Nieuws Future Energy Lab en Waterstof fieldlab geopend
Publicatie: 20 mei 2022

Future Energy Lab en Waterstof fieldlab geopend

Donderdag 19 mei vond de officiële opening van het Metalot Future Energy Lab en het Waterstof Fieldlab plaats in aanwezigheid van genodigden. Oprichters Jan Vlassak en Philip de Goey namen de aanwezigen mee in de visie en ambitie voor de komende jaren. De founding fathers stonden stil bij de unieke waarde van Metalot. Ook was er volop gelegenheid om de nieuwe opgeschaalde Metal Power brander en het Waterstof Fieldlab bekijken. Consortiumpartners waren aanwezig en gaven uitleg over de uitdagingen en voortang in onderzoeksprojecten en de ontwikkelingen op gebied van roest, ijzerpoeder en waterstof in het kader van circulaire energie.

Primeur in Metalot Future Energy Lab

In het Future Energy Lab op bedrijventerrein Airpark in Budel vindt de doorontwikkeling plaats van initiatieven die de laboratoriumfase ontgroeid zijn. Sinds medio 2020 is het Future Energy Lab in gebruik, maar door coronamaatregelen is er nog niet eerder gelegenheid geweest officieel stil te staan bij deze nieuwe mijlpaal. Het fysieke lab voorziet in faciliteiten voor versnelde opschaling van veelbelovende energietechnologieën, zoals bij Metal Power. Tijdens de opening is voor het eerst het nieuwe prototype van de Metal Power brander te zien. Na de test bij Bavaria eind 202o met de kleinere brander is er met consortiumpartners TU/e, SOLID, EM Group en Heat Power gewerkt aan een verbeterde en krachtigere brander die in de laatste testfase zit voor uiteindelijke duurtesten in een industriële omgeving in 2023.  Een primeur voor de genodigden op 19 mei om deze te bewonderen.

Waterstof Fieldlab

De mogelijkheid om technologie prototypes door te ontwikkelen en te testen in het Metalot Future Energy Lab is uitgebreid met het zogenaamde Waterstof Fieldlab. Dit is een testfaciliteit die gerealiseerd is om veilig en verantwoord te experimenteren met waterstofgas. Waterstof is een belangrijke energiedrager en bouwsteen voor verdere verduurzaming van de samenleving. Veel onderzoek en ontwikkeling richt zich op technologie om waterstof duurzaam te produceren én om waterstof op een efficiënte en veilige manier op te slaan en te transporteren, zoals in metaalpoeders. De flexibiliteit van het Metalot Waterstof Fieldlab voorziet in een veilige (basis)voorziening voor het ontwikkelen en beproeven van een breed scala aan innovatieve prototypes op pre-industriële schaal. Voor de Metal Power cyclus maakt het Waterstof Fieldlab het mogelijk om naast verbrandingssystemen nu ook regeneratiesystemen onder één dak te testen bij Metalot. Een voorbeeld hiervan die te zien zal zijn, is de nieuwe reductiereactor, die is ontwikkeld voor snelle en efficiënte omzetting van ijzeroxide poeder naar ijzerpoeder om daarmee de circulariteit van de Metal Power technologie te demonstreren.

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.