Home Nieuws Metalot start met fieldlab in Cranendonck
Publicatie: 16 januari 2020

Metalot start met fieldlab in Cranendonck

Metalot start in de eerste maanden van 2020 met een fieldlab (laboratorium) in Cranendonck. Tevens zal de Cantine worden ingezet voor kantoren, vergaderingen en congressen.

Eind 2019 bleek dat Metalot behoefte heeft aan een locatie om haar activiteiten te huisvesten. Mede als gevolg van de stikstofproblematiek heeft Nyrstar Budel moeten besluiten te stoppen met de ontwikkeling van het Duurzaam Industriepark Cranendonck, ook de oorspronkelijke locatie voor Metalot. The founding fathers van Metalot, TU/e, Nyrstar Budel, gemeente Cranendonck en provincie Noord-Brabant zijn erin geslaagd een alternatieve locatie te vinden. Nyrstar Budel heeft aangegeven de ontwikkeling van Metalot te blijven ondersteunen en voor proefinstallaties ruimte te bieden op haar eigen terrein.

Metalot start in de eerste maanden van 2020 met een fieldlab. Dit betreft een bestaande ruimte in de buurt van Nyrstar Budel waar een aantal laboratoriumopstellingen op het gebied van circulair gebruik van energie en metalen zal worden geplaatst. Dit betreft onder andere zeer innovatieve proefinstallaties voor de verbranding van ijzerpoeder voor het produceren van stoom en elektriciteit, waaraan veel studenten en onderzoekers van kennisinstellingen en bedrijven samenwerken. Al geruime tijd wordt gewerkt aan een scala van projecten, tot nu toe met name op de campus van de TU Eindhoven. Veel projecten overstijgen inmiddels de schaal van de universitaire laboratoria, waardoor er een nadrukkelijke behoefte is aan een fieldlab buiten de universiteit. De locatie hiervoor is nu gevonden. Tevens zal de Cantine worden ingezet voor kantoren, vergaderingen en congressen.

Hoe verder?

Komende periode richt Metalot zich met name op de start van het fieldlab, het inrichten van representatieve ruimtes in de Cantine en het plaatsen van grotere installaties op het Nyrstar terrein. Daarnaast blijft Metalot actief met het aantrekken van nieuwe onderzoeksprojecten, initiatieven en bedrijven die bijdragen aan de visie om revolutionaire, duurzame en circulaire ontwikkelingen op gebied van metalen en energie te versnellen.

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.