Zonnepark op zinkafval

 

Een terrein achter zinkfabriek Nyrstar in Budel dat er al jaren nutteloos bij ligt, wordt nog dit jaar een gigantisch zonnepark.

 

Een veld vol zonnepanelen, hoe ver je ook kijkt. Nog dit jaar wordt dat gerealiseerd bij zinkfabriek Nyrstar in Budel. In de verhoogde ‘dijken’ achter de fabriek zijn afvalstoffen van het bedrijf opgeslagen en die wil je niet in de natuur hebben. In de afgelopen decennia lag het gebied daarom braak. Nu komen op die plek maar liefst 170.000 zonnepanelen.

 

Het zonnepark telt maar liefst 60 hectare en gaat jaarlijks 48 miljoen kilowattuur zonnestroom opleveren. Dat komt overeen met het energieverbruik van 16.000 huishoudens. De Budelse zinksmelter verbruikt evenveel energie als de stad Eindhoven, maar toch komt de opbrengst van het zonnepark niet ten goede aan de zinkfabriek. “De groene energie wordt op het net gezet van Eneco en op die manier door meerdere partijen geconsumeerd”, zegt een woordvoerder van Nyrstar.

 

In de ‘bekkens’ zoals de verhoogde delen door Nyrstar worden genoemd, zitten reststoffen opgeslagen. Het restproduct is ingepakt in folie en verder afgedekt met verschillende lagen. De provincie is verantwoordelijk voor de eeuwigdurende opslag van deze restproducten. “Daarom is de betrokkenheid van de provincie hierbij van groot belang”, zegt een woordvoerder van Solarcentury. Dat bedrijf gaat het zonnepark, dat circa 36 miljoen euro kost, samen met Nyrstar en de provincie ontwikkelen. De miljoenen worden neergeteld door Solarcentury en het Duitse bedrijf Capital Stage.

 

Volgens Harry Denis van Nyrstar is het Budelse zonnepark een mooi voorbeeld van het streven om verantwoord en duurzaam te werken. In overeenstemming met de Vlaamse overheid wordt ook in Lommel in België een zonnepark aangelegd dat Nyrstar Balen van energie gaat voorzien. Het zonnepark in Lommel, dat het jaarverbruik van 24.000 gezinnen zal produceren, wordt de grootste in de Benelux.

 

BRON: Eindhovens Dagblad, Jelle Krekels