TU/e-studenten ontwikkelen schone centrale die werkt op metalen

In 2030 moeten alle kolencentrales dicht zijn. TU/e-studenten van Team SOLID werken aan een alternatief; duurzame centrales die schone energie halen uit metalen.

‘Er zijn maar weinig mensen die dat weten, maar Nederland telt nog vijf draaiende kolencentrales. Voor 2030 moeten die allemaal gesloten zijn. Dus voor die tijd moeten er andere oplossingen komen”, zegt Tim Spee. Hij is een van de oprichters van Team SOLID dat zich richt op duurzaamheid en innovatie.

,,Omdat bestaande alternatieven als wind- en zonne-energie hun beperkingen hebben, wordt de vraag naar nieuwe vormen van goedkope, grootschalige energie-opslag urgenter. Wij willen bijdragen aan een duurzaam alternatief in de vorm van centrales die hun energie halen uit metaalverbranding”, aldus Spee.

Twaalf TU/e-studenten

Team van SOLID, bestaand uit twaalf TU/e-studenten, kreeg vorige maand 50.000 euro van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek voor hun onderzoek naar het gebruik van metaalpoeders als duurzame energiedrager zonder uitstoot.

“De noodzaak om energie op te slaan is de laatste jaren groter geworden. Daar worden verschillende technieken voor ontwikkeld. Waaronder batterijen. Maar die zijn relatief zwaar en alleen geschikt voor kleine toepassingen. Een vrachtwagen kan er nog op rijden, maar je kunt er geen huizenblok mee verwarmen. Als je een kolencentrale wilt vervangen, kom je niet weg met een batterij”, benadrukt Luc Brinkman.

“Wij werken aan zogeheten metal fuels, waarbij ijzer wordt gebruikt om energie duurzaam op te slaan. IJzer heeft een energiedichtheid die vele malen hoger is dan die van batterijen en kan makkelijk in grote hoeveelheden worden opgeslagen en getransporteerd. Als metaalpoeders verbrand worden, komt er warmte vrij die gebruikt kan worden om huizen te verwarmen, treinen te laten rijden en boten te laten varen. De metaaloxides (roest, red.) die bij verbranding ontstaan, worden afgevangen. Later kunnen die met groene stroom teruggebracht worden tot het metaalpoeder waarmee is begonnen. Zo ontstaat een duurzame CO2-vrije gesloten cyclus.”

Nieuwe energievormen

Het team is nu gevestigd op de TU/e-campus maar kan binnenkort verhuizen naar de Metalotcampus in Budeldorplein. “Energie-opslag is het grootste probleem in de overgang van fossiele brandstof naar nieuwe energievormen. Om dat probleem op te lossen, focust ons team op ijzer, maar er zijn ook andere metalen mogelijk zoals zink. Metalot richt zich op onderzoek naar metalen. Begin 2018 worden daar ook studentenplekken ingericht en kunnen we op grotere schaal onderzoek doen. Wij werken nu al samen met zinkfabriek Nyrstar.”

Op dit moment ontwikkelt Team SOLID een test om de werking van de cyclus aan te tonen. Het team verwacht het werkende model rond kerstmis af te hebben. Uiteindelijk wil het team een centrale bouwen.

“Deze ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen. Met ons model willen we laten zien dat schone energie met metaalverbranding mogelijk is. Daarna gaan we ermee de boer op.”

BRON: Eindhovens Dagblad